środa, 9 marca 2011

Seniorzy a wpływ kwasów Omega 3

Autorem artykułu jest Grażyna Wosinek


Kwasy Omega 3 regulują poziom lipidów (związki organiczne, których funkcją jest magazynowanie energii, tworzenie błon biologicznych i udział w przesyłaniu sygnałów). Kwasy te obniżają poziom trójglicerydów, których wysoki poziom jest zagrażający dla zdrowia...
SENIORZY

Choroba Alzheimera, demencja
Pogorszenie się pamięci i utrata zdolności intelektualnych oraz obniżenie dobrego nastroju są częstymi przypadłościami wieku podeszłego. Nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza DHA odpowiada za produkcję hormonów szczęścia: serotoniny i dopaminy. Okazuje się, że osoby o obniżonym nastroju oraz cierpiące na zaburzenia emocjonalne maja bardzo niski poziom DHA we krwi. Amerykańskie badania wykazują, że kwasy Omega 3 maja korzystny wpływ przeciwdziałający chorobie Alzheimera. Dzieje się tak dlatego, w mózgu zostaje ograniczone powstawanie płytek amyloidalnych i „splątków” nerofiblylarnych, które są typowe dla tej choroby. Czasem wystarczy jedynie zmiana w diecie, wzbogacenie w kwasy Omega 3 by wyraźnie odczuć poprawę samopoczucia, pozytywnie wpłynąć na mózg a nawet chronić go przed demencją. Zarówno przy demencji jak i chorobie Alzheimera we krwi stwierdza się niski poziom kwasów tłuszczowych. Regularne i długotrwałe stosowanie Omega 3 pomaga seniorom zachować lepszą formę intelektualną oraz zmniejsza stres oraz stany depresyjne.

Problemy ze wzrokiem
Kwasy Omega 3 wchodzą w skład siatkówki oka, która jest tkanką o bardzo wysokim stężeniu kwasu DHA. Jest on bardzo istotny dla przekształcania impulsu świetlnego w sygnał elektryczny, który z kolei wędruje do mózgu i jest interpretowany. Oprócz tego Kwasy Omega 3 mogą być pomocne w jaskrze, ponieważ dolegliwość ta wiąże się ze zwiększeniem ciśnienia śródgałkowego, które w konsekwencji prowadzi do upośledzenia wzroku. Olej lniany obniża ciśnienie śródgałkowe o ponad 50%.

Stawy
Badania naukowe potwierdzają, ze regularne spożywanie kwasów Omega 3 zmniejsza sztywność i bolesność stawów. Przypuszczalnie jest to związane w właściwościami przeciwzapalnymi kwasów tłuszczowych. Opóźniają one lub nawet zapobiegają powstawaniu zmian chorobowych.

Serce
Jedną z najbardziej znanych właściwości kwasów Omega 3 dotyczy układu krążenia i serca. Te kwasy tłuszczowe pomagają w blokowaniu działania prostaglandyn (hormonów, które powstają w skutek pobudzenia nerwowego) oraz leukotrienów (lipidów biorących udział min w procesach zapalnych). Obie substancje, w nadmiernej ilości powodują w organizmie człowieka nadmierne krzepniecie krwi i tworzenie się skrzeplin. Grozi to chorobami serca, w tym zawałem. Kwasy tłuszczowe zmniejszają lepkość krwi a tym samym ułatwiają jej przepływ. Nasycone nimi ściany naczyń krwionośnych są bardziej elastyczne a krew przepływa z większa łatwością transportując tlen. Zmniejsza się ryzyko zakrzepów a tym samym chorób układu krążenia. Regulują one rytm serca i zmniejszają kurczliwość naczyń, która jest odpowiedzialna za zaburzenia ukrwienia serca i mózgu.

Cholesterol
Kwasy Omega 3 regulują poziom lipidów (związki organiczne, których funkcją jest magazynowanie energii, tworzenie błon biologicznych i udział w przesyłaniu sygnałów). Kwasy te obniżają poziom trójglicerydów, których wysoki poziom jest zagrażający dla zdrowia, a podwyższają korzystna frakcję HDL (tzw. „dobry cholesterol”). W ten sposób zmniejsza się ryzyko nadciśnienia i miażdżycy. Brytyjscy naukowcy odkryli, ze osoby dostarczające w diecie kwasy Omega 3 mają najwyższy poziom „dobrego cholesterolu”, wyższy nawet niż wegetarianie.

Nowotwory
Badania wykazują, że Omega 3 hamują wzrost komórek nowotworowych. Zwłaszcza dzięki EPA, który jest odpowiedzialny za prawidłowa syntezę eikozanoidów (pochodne niezbędnych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za wiele istotnych metabolicznie funkcji, mogą powstrzymywać rozwój guzów nowotworowych). Kobiety , których dieta jest bogata w kwasy Omega 3 mają mniejsze szanse na rozwój raka piersi, trzonu macicy i okrężnicy

Odporność
Dzięki obecności w organizmie człowieka kwasów Omega 3 w odpowiedniej ilości układ immunologiczny staje się bardziej aktywny, stymuluje wytwarzanie czerwonych i białych krwinek. Dużą rolę odgrywa tu zwłaszcza Omega 3 w formie kwasów EPA. Który to hamuje powstawanie pozapalnych substancji a tym samym zabezpiecza nas przed zachorowaniem. Kwasy Omega 3 są potrzebne zarówno do profilaktyki, wzmocnienia układu immunologicznego a także działają korzystnie w okresie regeneracji i rekonwalescencji po przebytej chorobie.
---
Źródło artykułu:
http://meganaturalnezdrowie.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz